5 avantaje ale agriculturii ecologice si necesitatea unui incarcator frontal

Posted by

Oamenii de stiinta afirma ca suntem ceea ce mancam.. Exista un mare adevar in aceasta vorba. D fapt, mancarea nu este un mod de trai, ci si o motalitate prin care ne putem simti bine, un element imperios necesar din care ne extragem fortele zi de zi.

Cu toate acestea, tot mai multi dintre noi ajungem in prezent sa ne plangem de calitatea alimentatiei noastre. Legumele din gradina bunicilor s-au transformat in portii vaste de mancaruri nesanatoase de la magazinele de tip fast-food, legumele si fructele sunt acum made in Turcia si in acelasi timp este mai simplu si mai comod sa gatim mancare congelata sau semipreparata. Cu toate astea, fie suntem nepasatori, fie suntem mult prea lenesi pentru a dobandi un stil de viata echilibrat si sanatos.

Ce reprezinta un stil de viata sanatos? Exista asa ceva?

Da, exista! Nu spune nimeni ca mancarea este fantana tineretii si ca fiecare imbucatura ne va ajuta sa traim o vesnicie precum popularele specii mitologice de vampiri. Insa, se stie, o alimentatie cat mai sanatoasa si mai echilibrata ne poate ajuta sa ne simtim mai bine, sa prevenim aparitia unor boli si in acelasi timp sa traim si o vreme mai indelungata in conditiile in care mortalitatea este pe zi ce trece in crestere.

Cu toate astea, dincolo de dorinta de a manca sanatos, o dorinta pe care poate multi dintre noi o avem in zilele noastre, exista si alti factori care duc la un astfel de stil de viata dezordonat. Primul si cel mai important este insusi omul, dupa cum mentionam anterior, devenit mult prea comod si neinteresat odata cu aparitia celei mai avansate tehnologii. Ne-am dori sa pocnim efectiv din degete si intr-o clipita sa avem totul, fapt ce este practic impsibil.

Tot oomul este vinovat de poluarea din mediul inconjurator. Toate aceste deseuri pe care noi le aruncam voit si constient la intampplare transforma adevarate peisaje uimitoare, zone si tari in adevarate cimitire de deseuri. Acest lucru trebuie schimbat, insa schimabrea trebuie sa inceapa cu noi, de la nivel individual in primul rand. E extrem de gresit sa ne uitam si sa replicam absolut toate aceste obiceiuri negative de la vecini, uitand ca noi suntem responsabili cu totii pentru calitatea vietii din zilele noastre. Daca am fi cu totii mai constienti si mai pasatori pentru mediul din jurul nostru, asa cum erau si generatiile trecute odinioara, poate am avea o sansa sa restabilim un echilibru pentru noi, pentru mediu si pentru generatiile viitoare.

Si, cand vine vorba de alimentatie, din pacate mai avem o singura sansa, una care este in stransa legatura cu aspectele mentionate anterior, cu dorinta si vointa omului de a-si dori un stil de viata mai sanatos si de a polua mai putin. Aceasta sansa se poate reflecta din prisma agriculturii ecologice, o agricultura realizata dupa tipare innalte de calitate, unde poluare nu-si are locul. Tot mai putini opteaza pentru agricultura aceasta ecologica care prevede implicatii teoretice si financiare enorme.

Agriculturile ecologice sunt cultivate pe terenuri in care emisiile de poluanti nu ajung sau nu afecteaza semnificativ agricultura. Vorbim de zone extrem de periferice si laturalnice unde activitatile omului de zi cu zi sa nu o poata afecta in niciun fel.

Se folosesc pentru intretinere si procesare numai utilaje ce nu afecteaza echilibrul din sol, precum motocositoarea, masina cu dinti, incarcator frontal, etc. La capitolul mentinere si tratare nu este permisa absolut deloc tratarea chimica sau utilizarea de ingrasaminte. Acest lucru reprezinta in mod principal cea mai mare problema pentru detinatorii terenurilor unde se creeaza agricultura ecologica deoarece in mod constant pot aparea insecte, buruieni, bacterii, etc.. care pot afecta culturile. Cu atat mai mult in prezent cand tot mai multe specii hibride invadeaza piata si terenurile de pretutindeni, fiind adusi spori si exemplare prin intermediul factorilor naturali (exemplu vantul), tot mai multe bacterii devin imune si greu de combatut. Astfel o agricultura ecologica aduce cu sine multe semne de intrebare si poate fi de asemenea o pierdere semnificativa pentru toti cei care vor sa investeasca intr-un viitor mai sanatos si intr-o alimentatie mai buna.

Dar de ce toate aceste eforturi? Care este diferenta intre agricultura traditionala si cea ecologica?

In prezent efectele le resimtim cu totii. Alimentele nu mai au aceeasi savoare si sunt crescute fortat, imbibate cu tot felul de chimicale care ne fac rau, ne afecteaza starea fizica, cat si pe cea psihica.

Agricultura ecologica se apropie de agricultura vremurilor superioare, trecute, cand stramosii nostri traiau chiar si peste o suta de ani si nu exista atata poluare incat culturile sa fie afectate.

In prezent ducem dorul acestor alimente cu un gust bogat, dincolo de forma loc imperfecta care a fost acaparata de culorile si formele perfecte ale unor alimente de baza pur tratate. Asadar, agricultura ecologica poate reprezenta in acest punct un nou stil de viata sanatos si armonios.