Arduino | O solutie simpla la multe probleme

Posted by

De ceva vreme placile de dezvoltare cu microcontrollere sunt inima proiectelor DIY (Do It Yourself).

Fie ca vorbim de masinute, sisteme de preventie a dezastrelor sau orice alt proiect, aceste placi de dezvoltare ofera o solutie mult mai ieftina fata de produsele deja existente pe piata. Deasemenea aceste placi cu microcontrollere iti ofera libertatea de a le refolosi pentru alte proiecte sau modifica un proiect dupa bunul plac.

Pe piata sunt multe astfel de placute de dezvoltare, unele mai puternice, altele mai slabe, printre primele si cele mai utilizate sunt placile de dezvoltare Arduino.

Arduino este un microcontroller board, programabil, destinat sa faca mai accesibila aplicarea de obiecte interactive.

Este un open source hardware proiectat in jurul unui microcontroller Atmel AVR de 8 sau 32 biti. Modelele actuale sunt dotate cu o interfata USB tip B si pini I/O analog si digital, ce permit utilizatorului sa ataseze mai multe componente de extensie numite „Shields”.

Contactul dintre utilizator si placile Arduino se face prin intermediul unui mediu de dezvoltare integrat si anume Arduino IDE, ce include suport pentru limbajele de programare C si C++.

Cel mai folosit hardware din gama Arduino, datorita chestiilor pe care le primesti pentru infima suma de 22$ este Arduino UNO.

Arduino UNO a ajuns la a 3-a varianta (Rev. 3) si dispune de:

  • un microcontroller ATmega328P
  • 32KB memorie flash (0.5KB fiind ocupata de bootloader)
  • 2KB sRAM
  • 1KB EEPROM
  • ClockSpeed: 16MHz
  • 14 Digital I/O Pins
  • 6 Analog I/O Pins

Ce poti face cu un Arduino UNO?

Simplu! Orice! Iti trebuie doar imaginatie! Poti sa te gandesti la un sistem de control prin telefon al becurilor si prizelor din casa sau un sistem de ambient lightning. Totul tine doar de ce „Shield-uri” ai si de capacitatea ta de a-ti transpune ideea in cod. (nu atat de greu pe cat s-ar putea crede)

Shield-urile

Sunt mici accesorii pentru placa de dezvoltare precum: senzori de miscare, senzori de gaz, relee, adaptoare Ethernet si WiFi, etc. Aceste accesorii se ataseaza placii de dezvoltare sau se „leaga” cu ajutorul pinilor digital si analog de care dispune Arduino UNO.

Lasa-ti si tu imaginatia sa zboare si creaza un proiect bazat pe Arduino! E extrem de simplu!