Atmosfera decenta

Posted by

Viata te obliga de multe ori sa iti stergi lacrimile de pe obraz si sa te imbraci in rochie de mireasa. Asa a patit o fosta colega de gimnaziu si una dintre cele mai bune prietene ale mele. In aceeasi saptamana in care urma sa aiba loc nunta, i-a murit o matusa in accident de circulatie. Totul era platit: sala de mese, salonul, lautarii, fotograful, invitatiile nu puteau fi cerute inapoi, asa ca a fost una dintre putinele mirese indoliate in suflet, desi a imbracat rochia alba.

Cand iti moare cineva drag, ai nevoie de o atmosfera decenta in care sa te reculegi si sa aduci un omagiu sincer amintirii decedatului. Dar ce faci, cand pleci cu mortul de acasa, iar la vecinul se canta si se danseaza in curte? Daca stai in apropierea unui bar sau a unei discoteci, le poti impune celor de acolo sa dea muzica mai incet sau sa o opreasca?

Da, uneori chiar si in curtea ta, cei veniti la priveghi ies sa fumeze si iti arunca mucurile de tigara peste tot, de poate izbucni si un incendiu sau rad zgomotos fiindca nu sunt marcati de disparitie asa cum sunteti voi, apartinatorii! Au fost si cazuri in care mortul lasat nesupravegheat in casa cu lumanarile pe langa sicriul din lemn si toate acele lenjerii sintetice s-a aprins, iar cei in doliu s-au trezit si cu incendiu pe cap.

La casa funerara totul este tinut sub control si ai garantata si securitatea. Numarul limitat de locuri din incapere elimina din start curiosii si pe cei pusi pe glume. 8-10 persoane sunt suficiente fiindca in asemenea imprejurari, aglomeratia nu este recomandata.

Sicriul este asezat pe catafalc, in conditii sigure si decente, iar lumanarile aprinse se pot pune in suportul separat, sansele izbucnirii unui incendiu fiind practic anulate. In functie de anotimp, la casa funerara va fi cald sau aer conditionat, iar la cerere mortul va avea capac frigorific la sicriu, ultima descoperire din domeniu care este la moda in Italia fiindca prin intermediul lui, corpul decedatului nu isi schimba deloc aspectul.

La Casa Funerara Condoleante se fac toate pregatirile pentru inmormantare, le cerere pregatindu-se si pachetelele ”pentru sufletul mortului”. Intr-o parte este zona sicrielor complet echipate, in alta zona in care se primesc clientii. Exista si zona de utilitati, fiindca viii au nevoile lor: mancare, ceai sau cafea. Locul generos de parcare de afara iti permite sa vii la priveghi cu masina, sa nu fii dependent de mijloacele de transport in comun, in cazul in care stai mai mult alaturi de cel din sicriu. Fumatorii au un spatiu destinat special, iar casa funerara este pentru decenta, condoleante, omagii si regrete vesnice.

Despartirea de cel drag este grea, iar apartinatorii o fac si mai grea, incapatanandu-se sa se ocupe singuri de organizarea si de pregatirea defunctului pentru marea calatorie, pastrand sicriul in casa si renuntand astfel de buna voie la intimitate si odihna. La capela sau la casa funerara nu este nevoie sa faci curatenie in urma, iar cei care vin nu lasa in urma tot ce lasa la domiciliu. Sunt lucruri care nu prea se spun, dar foarte adevarate: o agentie funerara de prestigiu te scuteste de munca dinaintea decesului, din timpul acestuia si din perioada imediat urmatoare dupa inhumare.