Bartrom.ro – Ce sunt supapele de sens si cum actioneaza acestea?

Inainte de a intelege ce este o supapa de sens este necesar sa avem cateva informatii legate de rolul supapei la nivel tehnic. Asadar, o supapa este un dispozitiv necesar pentru reglarea, directionarea si controlarea fluxului sau transferului de substante lichide, gazoase, substante solide fluidizate, slamuri (apa cu particule si substante minerale aflate in suspensie).

Procesele enumerate anterior sunt realizate prin instalarea unei astfel de supape care poate deschide, inchide sau obstructiona partial diversele treceri ale fluxului de substante, indiferent de natura lor.

Astfel este mult mai simplu de inteles mecanica unei supape de sens cunoscuta si sub denumirea de supapa de inchidere sau cu sens unic. Aceasta este proiectata si fabricata astfel incat sa permita fluidului sa curga intr-o singura directie catre o conducta sau instalatie.

Fiind un aparat hidraulic acesta permite substantelor fluide sa treaca intr-o singura directie, iar orice alt sens sau directie este blocata. Astfel ca sensul care se vrea a fi restrictionat poate fi deblocat in cazurile in care sunt instalate aceste supape de sens pe baza unei comenzi sau interventii externe.

Dat fiind ca acum este cunoscut principiul de functionare al unei supape de sens, trebuie stiut ca acesta se conecteaza la diferite conducte. Aceasta este partea fixa. In timp ce partea mobila, disponibila sub forma unei bile sau taler conic este deplasata in corpul fix. In general este recomandata instalarea supapelor de sens intr-o pozitie verticala pentru ca supapa sa ramana inchisa sub actiunea unei greutati sau presiuni mai mari.

Datorita design-ului lor simplu si robust, supapele de sens actioneaza fara a fi necesara nicio interventie de automatizare sau interventie umana. Cu alte cuvinte, nu pot fi operate prin intermediul unui maner sau parghii. Presiunea minima a apei (sau in amonte) necesara pentru punerea in functiune a unei supape de sens se numeste presiune de fisurare. Aceste supape sunt proiectate in functie de aceasta presiune.

In functie de materialul din care sunt construite, acestea asigura o mai mare siguranta fiind ideale pentru aplicatii industriale in parametri normali sau critici, in functie de industria vizata si tipul activitatilor desfasurate.

Printre cele mai cunoscute modele de supape de sens gasim:

  • Supape unghiulare de sens din alama;
  • Supape de sens unghiulare din inox;
  • Supape de sens din alama pentru o presiune de lucru de maxim 16 bar;
  • Supapa de sens din alama cu arc din otel inoxidabil si orificiu complet;
  • Supape de sens din alama nichelata;
  • Supape de sens din inox etc.

Principalul avantaj al unei supape de sens este design-ul sau simplu. In general, astfel de supape de inchidere sunt mici si usor de instalat, ceea ce nu complica deloc procedurile pentru intretinerea lor. In anumite cazuri, pot fi proiectate astfel incat sa reduca zgomotul din interiorul unei instalatii. Un alt avantaj consta in faptul ca sunt rezistente la uzura si au o capacitate mare de etansare.

Daca esti interesat sa comanzi supape de sens pentru a asigura cele mai bune conditii in mediul afacerii tale si daca iti doresti in acest sens un partener de incredere, un exemplu al bunelor practici din domeniul pneumaticii si control al fluidelor este Bartrom. Pentru servicii de consultanta si comenzi acceseaza www.bartrom.ro.