Ce trebuie sa stim despre tractoare

Posted by

Tractorul agricol a fost intotdeauna emblema mecanizarii agricole si, in general, a agriculturii moderne: in ciuda a peste 100 de ani de istorie de-a lungul anilor, a fost imbunatatit de fiecare data cand a fost nevoie, datorita noilor tehnologii, adaptandu-se la diversele nevoi de munca si extinzandu-se gama de aplicatii. Dar inainte de a cumpara un tractor agricol folosit sau nou, exista informatii importante de stiut:

Asigurarea tractorului agricol

Codul rutier obliga proprietarii sa faca asigurarea autovehiculelor, printr-un RCA care protejeaza compensatia pentru daunele aduse persoanelor sau lucrurilor care pot fi cauzate de circulatia vehiculelor. In cazul tractorului agricol, exista diferente in comparatie cu celelalte vehicule, care vad prezenta unui tarif fix si imposibilitatea utilizarii mecanismului bonus / malus. De fapt, contractul de asigurare pentru tractor agricol prevede un angajament de catre companiile de asigurari, intr-o anumita limita, definita drept garantia maxima, care vede daunele platite tertilor din cauza oricarei pagube cauzate de circulatia vehiculului. In timp ce soferul vehiculului, care este responsabil pentru accident, nu este considerat un tert avariat, nefiind astfel beneficiar de compensatii. 

Apoi exista diferite tipuri de contracte de asigurare: cand vine vorba de utilaje agricole autopropulsate pe 2 axe, acesta trebuie asigurat obligatoriu; cand vine vorba de masini agricole care remorca remorci cu o masa totala mai mica de 1,5 t, acestea sunt considerate o parte integranta a vehiculului, deci este suficient sa se asigure doar tractorul; atunci cand masa totala a remorcilor este mai mare de 1,5 t, In acest caz, acoperirea de asigurare trebuie sa se extinda si la remorcare.

Calificarea aferenta permisului de conducere pentru tractor agricol este obtinuta cu cursuri care pot fi organizate de catre asociatii sau firme private, de institutii cum ar fi Ministerul Muncii, dar si de catre asociatii de angajatori, comenzi profesionale sau organisme private acreditate.

Cursul include atat lectii teoretice, cat si exercitii practice: trei module, unul legal, unul tehnic si unul practic (doua practice daca permiteti si urmarirea tractorului) pentru care exista un test final. Calificarea obtinuta va fi valabila timp de 5 ani, iar reinnoirea include un curs de perfectionare de cel putin 4 ore. Licenta pentru tractorul agricol este obligatorie pentru oricine il foloseste, deci chiar si pentru pensionarii, membrii familiei sau colaboratorii care provin din alte sectoare de munca sau cine colaboreaza cu o companie agricola, fara sa participe direct la aceasta.

Alegerea anvelopelor

Stiind sa alegeti anvelopele pentru tractorul agricol este un pas important, mai ales pentru siguranta vehiculului si, prin urmare, a lucratorului. Anvelopele potrivite pentru tractoare sunt in general constituite dintr-o acoperire exterioara si in interior au o camera care contine aer. De asemenea, trebuie sa stiti care nivel de presiune este cel mai potrivit, de aceea trebuie sa verificati maiiIntai brosura tractoarelor agricole.

Cu anvelopa potrivita garantati directia corecta a vehiculului; sprijiniti tractorul si amortizati loviturile; permiteti prinderea corecta pe sol, confort si siguranta la locul de munca; reduceti riscul de a va impiedica in caz de ploaie sau pamant umed; economisiti combustibil.

Anvelopele pentru tractoare agricole difera intre cele de tip radial, adica cu panzele dispuse pe diagonala, asigurand vehiculului o stabilitate mare si vibratii reduse, si cele cu structuri diagonale care sunt mai putin zgomotoase si asigura un confort mai mare, deoarece au fibrele de armare directionata In directia de deplasare.

Revizuirea

Acesta este un aspect destul de complex si am vazut faptul ca succesiunea regulilor este adesea dificil de pus in practica. In special, in ceea ce priveste revizuirea tractorului agricol, trebuie luate in considerare cateva aspecte:

-Verificati eficienta vehiculului si siguranta in circulatie pe drum (sisteme de franare, directie, semnalizare vizuala, acustica si de iluminat;

-Luati in considerare aspectul care se refera la siguranta la locul de munca (protectie in caz de rasturnare, protectia pieselor mobile sau a celor supuse la temperaturi si presiune ridicate, usurinta de acces sau coborare de pe scaunul de conducere).

-In sfarsit, cu un decret de punere in aplicare, revizuirea vehiculelor agricole a fost reglementata si clasificata, care sunt impartite pe grupe de timp de inmatriculare si orele relative in care trebuie efectuata revizuirea. Cel mai bun magazin care poate sa ofere piese utiliaje agricole se numeste tractorsud.ro si dispune de peste 1000 de peise. Pe site-ul lor am gasit si piese John Deere, producatorul american de utilaje agricole. Preturile sunt mereu foarte avantajoase, iar stocurile sunt 100% pregatite!