Intr-o postare anterioara, dr. Negru Andreea ti-a vorbit in detaliu despre necesitatea combaterii respiratiei urat mirositoare si cauzele ei. Acum, asa cum era de asteptat, iti va propune cateva sugestii pentru o respiratie mereu proaspata.
A. Mentine o igiena orala riguroasa!
Este indispensabil ca igiena orala sa fie atent efectuata constant, adica dupa fiecare masa. Si pentru ca cel mai in masura sa detalieze este tot un specialist, sa vedem ce are de spus despre igiena orala dr. Negru Andreea:
”Vizitand regulat un cabinet stomatologic, medicul poate evalua starea in care se prezinta cavitatea orala. Astfel, va diagnostica la timp eventualele probleme oro-dento-maxilare, inclusiv cele responsabile de respiratia urat mirositoare.
Din pacate, adeseori, consultatiile au loc doar foarte tarziu, cand pacientul isi da seama ca lucrurile nu trec de la sine. Insa pentru evitarea acestor situatii, trebuie puse in aplicare o serie de strategii chiar la domiciliu.”
Regulile de igiena nu sunt complicat de urmat, dar necesita constanta:
1. Periaza-ti dintii dupa fiecare masa!
Pare o regula banala, insa te va salva de majoritatea problemelor orale. Periajul dupa fiecare masa impiedica proliferarea bacteriilor si ”atacarea” reziduurilor alimentare care apoi intra in putrefactie
2. Foloseste produse specifice!
Fie ca esti sau nu purtator de aparat dentar, este important sa folosesti produse speciale pentru igiena orala: ata dentara, periuta interdentara, apa de gura, instrument pentru limba (racleta, perie speciala).
3. Nu uita sa cureti limba!
Limba are o foarte mare incarcatura de microorganisme, majoritatea responsabile de respiratia urat mirositoare. Eliminand reziduurile de pe suprafata ei, vei preveni eventualele carii si patologii gingivale.
B. Schimba-ti stilul de viata!
Pentru contracararea problemei, poate este cazul sa-ti analizezi stilul de viata. Deoarece se intampla sa fie doar ”vina” unei dependente, a unor obiceiuri viciate, dr. Negru Andreea continua cu alte recomandari:
1. Evita sa ai gura uscata!
Bea apa constant. Hidratarea favorizeaza salivatia. Iar saliva contribuie la indepartarea reziduurilor si coloniilor de bacterii.
2. Uita de alcool!
Alcoolul duce la deshidratarea organismului si totodata a cavitatii orale. Un mediu slab hidratat favorizeaza proliferarea bacteriana.
3. Renunta la fumat!
Fumul tigarilor contribuie, pe de o parte, la acumularea de placa bacteriana, pe de alta, la crearea unui ambient uscat (deshidratat).
C. Analizeaza-ti obiceiurile alimentare!
Tot dr. Negru Andreea confirma ca:
”Halitoza se poate combate nu neaparat prin interventii intr-o clinica stomatologica, desi sunt necesare cand problema isi are originile chiar in cavitatea orala. Poate multa lume nu stie, insa la baza halitozei pot sta si obiceiurile alimentare total nesanatoase”.
In acest sens, devin utile urmatoarele sfaturi:
1. Elimina alimentele ”mirositoare”!
Unele alimente (ceapa, usturoi, conopida, crustacee, etc.) raspund in mod direct de respiratia neplacuta. Totul se datoreaza continutului de sulf.
2. Limiteaza alimentatia acida!
Carbohidratii simpli, branzeturile, grasimile, carnea rosie, produsele rafinate se numara printre cei mai inversunati ”aliati” ai respiratrieie neplacute.
3. Construieste o dieta echilibrata!
Orienteaza-te spre o alimentatie sanatoasa, concentrata pe fructe si legume alcaline, pe proteine usor digeribile (oua, peste).
4. Atentie la cum mananci!
Mesteca fiecare imbucatura cat mai lent. Si evita intervalele prea lungi dintre o masa si urmatoarea. Obiceiul scade productia de saliva.
5. Mesteca si intre mese!
Rasfata-te cu bomboane sau guma, evident, fara zahar. Mestecatul stimuleaza secretiile salivare, iar acestea ajuta la eliminarea germenilor.
D. Foloseste remedii naturale! (H2)
Pentru controlarea de moment a simptomatologiei, poti recurge la variate remedii naturiste. Fitoterapia ocupa o pozitie de ”prestigiu” in ce priveste combaterea halenei. Solutiile nu ofera scapare pe termen lung, insa au efecte favorabile pentru situatiile de ”criza”.
- Bea ceai verde!
Ceaiul verde are o actiune antibacteriana. Baut de-a lungul zilei, poate distruge germenii ”cuibariti” in cavitatea orala.
- Bazeaza-te pe ierburile aromatice!
Un remediu popular pentru ”parfumarea” respiratiei consta in mestecarea unor ierburi precum salvia, patrunjelul sau busuiocul. Sau, le poti consuma sub forma de ceaiuri.
- Consuma avocado!
Bogat in fibre, avocado este dotat cu optime proprietati digestive si diuretice. Imbunatateste tranzitul intestinal, contracarand halitoza cauzata de tulburarile digestive.
- Nu uita de uleiurile esentiale!
Pe lista ”inaimicilor” halenei se regasesc si apele de gura pe baza de uleiuri esentiale:
- Citricele (lamai, portocale amare, mandarine) au efecte dezinfectante si antibacteriene;
- Plantele aromatice (menta, eucalipt) desfasoara o activitate balsamica si revigoranta;
- Feniculul, anasonul si chimenul au capacitatea sa stimuleze secretiile salivare si biliare.
Iar ca incheiere, dr. Negru Andreea afirma ca:
”La fel ca pentru orice maladie, nu neaparat rezolvabila intr-un cabinet stomatologic, tratamentul ideal este conditionat de cauza generanta. In particular, halitoza este o tulburare cu origini multifactoriale.
Pentru a o combate, este posibil sa nu fie indeajuns sa consumi fructe proaspete sau sa renunti la fumat. Poate ai nevoie de o extractie dentara sau exista deja o boala parodontala intr-un stadiu avansat.
Dar cel mai bine este ca fiecare persoana, de la mic la mare, sa respecte regulile de igiena orala. Iar periodic, sa nu ezite sa programeze o vizita de specialitate in clinica stomatologica.”