IoT (Internet of Things)

Posted by

Cred ca majoritatea dintre voi sunteti interesati de ceea ce inseamna IoT  (Internet of things), dar cum o definitie exacta nu se poate aplica am sa incerc sa formulez in cateva cuvinte, ceea ce inseamna acest lucru. Internet of Things este una dintre cele mai importante strategii ale Microsoft. IoT este de fapt o interactiune intre oameni si obiecte cu diverse functionalitati, din care rezulta un schimb de informatii si cunostinte, ce creaza plus valoare pentru noi. Dar pentru a intelege si mai bine ceea ce reprezinta si inseamna IoT am sa va las o serie de intrebari, pentru care va voi oferi informatii foarte utile pentru toata lumea.

Ce poate sa ofere IoT?

Iti ofera conectivitate si interactiuni inteligente avansate intre dispozitive, sisteme si servicii, dincolo de ceea ce este cunoscut azi sub denumirea de  machine-to-machine communications (M2M). De asemenea interconectarea acestor dispozitive inglobate este de asteptat sa aduca automatizare in mai toate domeniile si sa permita dezvoltarea unor aplicatii complexe.

Ce sunt obiectele inteligente?

Obiectele, în contextul IoT, poate include o gamă largă de dispozitive, cum ar fi – de exemplu – implanturi cardiace, chipuri implantate sau atașate animalelor, automobile care înglobează senzori, etc. Ele sunt deja în jurul fiecăruia dintre noi, iată câteva exemple tipice: termostate inteligente, imprimante conectate via Wi-Fi, sisteme de automatizare a iluminatului, climatizării si multe altele.

Cat de importante sunt aceste obiecte inteligente, mai ales in contextul IoT?

Am ajuns în punctul în care aceste tehnologii Internet of Things sunt dezvoltate și utilizate, implementate tot mai mult, inclusiv de companii în propriile infrastructuri și/sau planuri de afaceri. Practic toate aceste obiecte inteligente ne fac munca si existenta mult mai usoara. Si este posibil ca pana in anul 2020 sa existe peste 26 de miliarde de device-uri Internet of Things.

Nu stiu cati dintre voi sunt constienti in acest moment, dar aproximativ toate activitatile e pot face mult mai rapid si mult mai usor cu ajutorul internetului. De altfel, dezvoltarea acestor noi tehnologii si implementarea lor in companii si o gama variata de firme vor putea dezvolta si in acelasi timp usura munca angajatilor.