Pauzele – momentul preferat din zi al copiiilor

Posted by

Daca intrebati elevii tineri care este cursul preferat in scoala, multi vor raspunde cu entuziasm „vacanta!”. Studiile din ultimii ani au aratat cat de importante sunt jocul si recesiunea pentru dezvoltarea fizica, sociala, emotionala si intelectuala.

Beneficiile fizice

Poate ca cel mai evident beneficiu al jocului este corelarea acestuia cu imbunatatirea sanatatii fizice. Se recomanda minim 30 de minute de activitate moderata pana la viguroasa pe zi, iar jocul ofera ocazia de a face parte din acest exercitiu in timpul zilei scolare. Chiar daca in timp ce se joaca copilul nu este super activ, toata aceasta activitate va continua sa contracareze timpul sedentar petrecut in sala de clasa sau acasa dupa activitati scolare. In plus toata aceasta joaca are un efect pozitiv asupra echilibrului si abilitatilor motorii. De asemenea, joaca le ofera copiilor oportunitatea de a scapa de tot excesul de energie intr-un mod sanatos.

Beneficii sociale

Pauza dintre orele scoalare este preferata copiiilor deoarece le ofera de timp pentru a interactiona si a se juca cu colegii. Prin intermediul jocurilor tipice varstei, copiii sunt capabili sa practice abilitatile, inclusiv negocierea, cooperarea, partajarea si rezolvarea problemelor. De asemenea, pot practica abilitatile cum ar fi perseverenta si autocontrolul. Pauzele ofera echilibrul adecvat al supravegherii si al libertatii de a permite copiilor sa invete aceste abilitati, ceea ce le va fi extrem de benefic pentru tot restul vietii.

Beneficiile academice

Exista o multime de cercetari care demonstreaza ca vacanta, efectuata in interior sau in aer liber, face copiii mai atenti si productivi in sala de clasa. Activitatile efectuate in vacante, precum plimbari cu hidrobiciclete, jocuri pe echipe, etc., au menirea de a-I relax ape cei mici si de a le oferi acel moment de respite de care au nevoie. Studiul arata ca copiii invata cel mai bine atunci cand se acorda pauze dupa o perioada de instruire concentrata. Pauza serveste ca un timp care poate impiedica copiii sa fie coplesiti si sa ii ajute sa se concentreze mai bine atunci cand se intorc in sala de clasa.

In vederea realizarii a cat mai multe activitati din care sa aiba si beneficii, din ce in ce mai des se opteaza in scoli pentru amenajari locuri de joaca exterior, perfecte in acest scop. Amplsarea unui loc de joaca poate fi o sarcina distractiva si relativ usoara atunci cand aveti o firma cu experienta care sa va ajute. Puteti lasa imaginatia sa creasca in jurul a ceea ce ati dori sa includeti in noul spatiu de joc. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le includa fiecare loc de joaca.

Suprafata de teren de joc este ceva ce poate fi adesea trecut cu vederea atunci cand se proiecteaza un loc de joaca. Cu toate acestea, diversitatea diferitelor materiale de suprafata, culori si modele va permite sa fiti creativi, iar posibilitatile sunt nesfarsite. De asemenea, tineti minte, diferitele materiale de suprafata necesita adancimi diferite pentru a respecta standardele de siguranta, asa ca asigurati-va ca ati facut o verificare cu un antreprenor cu terenuri de cunostinte. Dotari precum recipientele de gunoi sunt o alta parte a zonei de joaca, care poate fi adesea ignorata.