Domenii .com sau alte extensii? Ce alegem?

Posted by

Atunci cand vrem sa dezolvatam o afacere pe internet, implicit avem nevoie de un domeniu pentru a putea fi cartea de vizita a afacerii respective si pentru a putea spune povestea noastra intr-un mod cat mai credibil si mai usor de digerat de catre publocul larg. In ziua de azi avem o varietate larga de extensii din care am putea alege si cu toate acestea domeniile .com au ramas in continuare in preferinta utilizatorilor atunci cand vorbim de un proiect international acestea fiind si printre cele mai populare domenii de pe internet.

De ce sunt cele mai populare? Pentru ca au fost printre primele aparute inca de la dezvoltarea retelei interenet si a world wide web-ului alaturi de .net si .org. Daca .com erau dedicate in special domeniilor comerciale (companii, magazine online, etc) celelalte doua erau dedicate retelelor (provider de internet, provideri de infrastructura) si organizatilor (in special organizatilor non-profit). Am uitat sa adaug aici si domeniile .edu destinate universitatilor si mediului academic in special si pe cele .gov destinate guvernelor si institutilor statului.

In 2020 existau peste 150 de milioane de domenii .com inregistrate reprezentand un total de peste 40% din totalitatea domeniilor inregistrate la nivel mondial.

Un nume brandabil sau cuvinte cheie pe .com?

Cand cautam un domeniu avem doua alegerii mari de facut, mergem pe ideea unui nume care sa devina ulterior un brand sau pe ideea in care numele domeniului sa contina anumite cuvinte cheie. Si cu toata popularatitea domeniilor .com vestile bune se cam termina aici pentru ca este foarte greu sa gasesti o denumire scurta si care sa sune bine pe .com

Citeam un articol in urma cu cativa ani ca orice combinatie de 6 litere pentru domeniile .com sunt deja cumparate. Cu alte cuvinte daca ai un brand care e mai scurt de 6 litere e aproape imposibil la ora actuala sa mai gasesti denumirea lui disponibila. Sa luam spre exemplu gpekso.com (am tastat niste litere la intamplare si culmea se pare ca e disponibil) de asemenea am facut cautari si pentru 5 litere si am gasit ca este disponibil domeniu erdfr.com de unde trag concluzia ca aparitia in ultimii ani a unei game variate de TLD-uri a mai eliberat aglomeratia care era pe .com

Oricum pentru denumiri scurte trebuie sa va inarmati cu nervi de otel si sa va dedicati ceva timp pentru gasirea unui domeniu disponibil, dar credem noi ca daca reusiti sa gasiti ceva care sa va placa atunci efortul a meritat.

La partea de cuvinte cheie lucrurile sunt mai relaxate, desigur si aici cele mai bune domenii sunt luate dar cu putin reasearch cred ca se mai gasestei cate ceva. Fac o paranteza aici si vin cu precizarea ca rezultatele sunt influentate si de domeniul de activitate pe care cautati. De exemplu pe piata domeniilor .ro am avut un client caruia trebuia sa fac un magazin de piese auto, nu m-am asteptat o clipa ca concurenta este atat de mare incat e aproape imposibil sa gasesc o denumire cat de cat aceptabila. E drept ca se intampla in momentul in care domeniile .ro erau ocupate pe termen nelimitat, noile reguli aparute din 2018 au mai eliberat piata.

Referitor la intrebarea din titlu, ce alegem, daca acum cativa ani cautam varianta cu .net ca sa vad daca este disponibila pentru denumirea care ma interesa acum ma orientez mai mult pe .eu (domeniile din uniunea europeana) mai ales daca vorbim de o companie cu potential de crestere in primul rand la nivel european si nu numai. Chiar si pentru compania mea am luat si nanotel.eu chiar daca in momentul de fata nu il folosesc.