Zyxel – 3 tendinte in materie de securitate pentru IMM-uri in 2022

Posted by

Cu totii stim cat de mult ne-a afectat pandemia, atat vietile, cat si micile afaceri si nu numai. Pandemia nu doar ca a venit cu oarecare restrictii, care ne-au schimbat vietile, dar in acelasi timp a adus cu sine o multitudine de provocari, in ceea ce inseamna siguranta si securitatea IMM-urilor. Si asta pentru ca atat noi, cat si hacherii s-au adaptat in cele din urma la ceea ce ne-a supus pandemia in ultima perioada.

Am putea spune in cele din urma ca infractorii cibernetici s-au adaptat la noile conditii mult mai repede decat restul populatiei, asta daca avem in vedere ultimele raportari de acest gen. Si cu toate astea daca nu vrei ca tu si afacerea ta sa fiti afectati de astfel de infractori cibernetici poate ca ar fi mult mai util sa luati in calcul urmatoarele 3 sfaturi:

Incercati sa intelegeti si sa va asumati pericolul din spatele amenintarilor – Se cunoaste faptul ca inca din anul 2020, la inceputul pandemiei au fost atacate cibernetic marile companii, mai exact Marriott Hotels si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Insa pe parcursul anului trecut s-a constatat faptul ca aceasta tendinta s-a schimbat, iar noile tinte au devenit IMM-urile.

Din rapoartele realizate se cunoaste faptul ca organizatiile ceva mai mici sunt cele care au de pierdut cel mai mult, avand in vedere ca dupa ce sunt atacate de hacheri, acestea isi inchid activitatea in scurt timp. Ele au devenit tintele perfecte, deorece nu au o aparare sofisticata, in ceea ce priveste securitatea cibernetica. De aceea aceste mici organizatii trebuie sa inteleaga ca ele au devenit tintele acestor atacuri cibernetice si sa isi ia masuri de securitate ceva mai stricte decat cele de pana acum.

Nu aveti incredere, mai degraba verificati de fiecare data! – Cum de la o luna la alta tot mai multe IMM-uri abordeaza munca hibrid, mai exact munca de la birou, dar si munca remote, de acasa sau din orice alt loc in afara biroului, riscul de a avea parte de un atac cibernetic este din ce in ce mai mare. De aceea pentru a nu avea parte de diferite tragedii mai mici sau mai mari este bine ca de fiecare data sa verificati toate conexiunile, astfel sa indepartati acest risc.

De altfel pentru a sublinia importanta abordarii de securitate “zero-trust” si guvernul din Regatul Unit a subliniat acest factor. Ba mai mult decat atat Departamentul pentru Digital, Culture, Media si Sport (DCMS) a creat un anumit cadru de evaluare cibernetica al Centrului National de Securitate Cibernetica si de asemenea au propus ca toate MSP-urile sa fie obligate prin lege sa respecte toate aceste noi orientari. Iar una dintre masurile pe care ar trebui sa le ia in calcul MSP-urile este aceea a autentificarii multi-factor pentru accesarea datelor.

Reflectarea legislatiei privind confidentialitatea in deciziile de cumparare

Pentru ca atacurile cibernetice au inregistrat o crestere mult mai mare in timp fata de anii precedenti, dar si pentru ca protectia datelor este inca un subiect foarte fierbinte, cele mai multe dintre IMM-uri au fost obligate sa actioneze mult mai vigilent, astfel incat sa poata proteja datele clientilor. Bineinteles ca acest lucru nu a ramas fara consecinte ducand la o multime de probleme pentru cele mai multe dintre IMM-uri, avand in vedere ca acestea nu dispun de departamente specializate in securitate asa cum au marile corporatii.

De asemenea aceste interprinderi mai mici vor fi obligate sa gaseasca solutii usoare pe care sa le implementeze si care sa ajute la limitarea si gestionarea datelor cu caracter personal ale clientilor. De altfel IMM-urile va trebui sa ofere mai multa atentie si prioritate securitatii pentru ca afacerea lor sa supravietuiasca. Iar pentru a indeplini acest lucru, in acest an, 2022 IMM-urile va trebui sa apeleze la furnizori si MSP-uri pentru a acumula informatii, echipamente si infrastructura pentru a se putea apara impotriva atacatorilor.