Cum a aparut internetul in Romania?

Posted by

V-am povestit cate ceva despre internet in articolele trecute, cum a aparut, cand si unde, dar cred ca la fel de important este sa stim cam cum a aparut internetul in Romania si cand. Nu cred ca trebuie sa mai spunem ca la acest capitol – internet – suntem printre primii care adoptam cele mai noi tehnologii, informatii si aplicatii, ce tin strict de aceasta ramura.

Cel mai probabil ca nu mai este nevoie sa va spun despre faptul ca oficial in 1993 apare primul domeniu de .ro. Si pentru ca imi doresc sa va ofer o imagine completa a ceea ce s-a intamplat inainte de 1993 pentru a se putea oficializa ceea ce am spus mai devreme am selectat cateva pasaje dintr-un interviu al lui Alexandru Rotru (unul dintre pionierii internetului in Romania) oferit catre publicatia online Hotnews.ro, cu ceva timp in urma.

Astfel spus ca „Demersurile pentru inregistrarea domeniului .ro au fost realizate integral de ICI (Institutul National de Cercetare in Informatica) sub coordonarea lui Eugen Staicut. Mai intii in 1992 s-a obtinut pentru ICI statutul de registru local IP la RIPE si primul bloc de adrese IP alocat a fost: 193.226.0.0/16. Cererea pentru .ro a fost adresata catre IANA (Internet Asigment Numbers Authority) in mai 1992 prin RIPE. De abia in 26 februarie 1993 s-a obtinut autorizarea de functionare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain). Pentru ca acest lucru sa fie posibil a fost necesara transformarea protocolului de comunicatie pe linia inchiriata EARN a lui ICI catre universitatea din Viena in protocol TCP/IP, chestiunea aceasta fiind rezolvata in decembrie 1992.” – spune Alexandru Rotaru.

Este foarte important faptul ca aceasta premiera s-a intamplat pentru simplul motiv ca mediul Universitar avea nevoie de o dezvoltare rapida intr-un timp cat mai scurt, iar internetul i-a oferit acest mediu tropice. Un alt lucru important este strict legat de conectarea dintre Europa de Vest si America. Aceste doua continente erau conectate prin doua cabluri submarine de fibra optica. Unul era in Franta, iar celalalt in Olanda.

Probabil ca putini stiu despre faptul ca in 1991, cablul din Franta s-a defectat, iar o mare parte de utilizatori din Europa au avut intarzieri ale e-mailurilor cu mesaje de circa 6 luni. Asta deoarece cei din America au trimis toate aceste mesaje printr-o banda prin DHL, dar cei de la Paris nu stiau nimic, astfel ca timp de o perioada de 6 luni banda a circulat intre New York si Paris.

Putem preciza faptul ca la noi, in Romania, firmele comerciale de internet percepeau taxe destul de ridicate in primii ani de utilizare a internetului in tara. Acele taxe erau percepute pentru a putea plati liniile de comunicatii Internationale, foarte scumpe la acea vreme, dar si pentru suportul tehnic.  Pana la urma tot nevoia de dezvoltare si cunoastere a adus internetul in tara noastra. Iar in prezent am ajuns sa fim pe primele locuri in topurile din toata lumea cu privire la ceea ce inseamna internetul.