Despre siguranta a ceea ce inseamna dispozitive IoT

Posted by

Cum dezvoltarea inteligentei artificiale este in continua crestere se preconizeaza faptul ca in anii viitori se vor investi foarte multi bani pentru securitatea Internet of Things. Iar acest lucru a dus la realizarea mai multor studii ce au evidentiat cinci factori principali pentru securitatea scazuta a IoT:

  • cresterea exploziva;
  • amploarea;
  • vulnerabilitatea;
  • capacitatea;
  • disponibilitatea dispozitivelor;

Primul factor – cresterea exploziva

Se cunoaste deja faptul ca numarul dispozitivelor smart ce pot avea conexiuni prin intermediul internetului este destul de mare, insa sunt cateva aspecte de care anumite persoane nu sunt dispuse sa vorbeasca. Spre exemplu sunt cateva caracteristici de care ar trebui sa tinem cont pentru a avea o siguranta totala a ceea ce numim dispozitive IoT. Iar aceste caracteristici sunt:

  • lipsa unei experiente suficiente a producatorilor pentru a asigura protectia necesara a produselor smart realizate;
  • capacitati modeste de calcul;
  • capacitatea spatiului dispozitivelor insuficienta ce limiteaza gama de mecanisme de securitate disponibile;
  • proceduri complicate de actualizare a software-ului;
  • lipsa experientei utilizatorului de a fi atent la amenintarile ce implica dispozitivele IoT;

Factorul doi – amploarea

Este bine sa stiti faptul ca dispozitivele IoT sunt cel mai atractiv mediu, deoarece intrusii pot fi omniprezenti in vietile si activitatile voastre. Ceea ce se intampla de fapt este numarul tot mai mare de dispozitive IoT compromise ce pot bineinteles sa mareasca probabilitatea, frecventa si severitatea atacurilor. Bineinteles sunt dispuse la acest risc si datele corporatiilor, firmelor, anumite echipamente, dar si angajatii acelor firme/corporatii, cat si consumatorii. Cel mai simplu pentru un atacator este sa obtina controlul asupra dispozitivelor unui consumator, iar de acolo lucrurile se pot inrautatii cu fiecare device IoT compromis.

Factorul trei – vulnerabilitatea

Daca ai dori sa fii putin mai atent la ceea ce se intampla cu siguranta vei intelege ca dispozitivele IoT sunt calea de acces catre cantitati uriase de informatii cu caracter personal, ce pot da o mana de ajutor hackerilor in a-si alege viitoarele tinte. Ceea ce se intampla cu ajutorul acestor date se poate traduce astfel: atacatorii fura si combina date din diferite surse pentru a dezvalui interesele si obiceiurile oamenilor, astfel incat sa poata afla parolele si raspunsurile la intrebarile secrete.

Factorul patru – capacitatea

Un lucru interesant este faptul ca odata ce creste disponibilitatea scade si siguranta gestionarii sistemelor industriale prin IoT. Ce bineinteles face posibil un atac devastator pe scara larga. Se cunoaste faptul ca atunci cand sistemele industriale de control bazate pe IoT sunt conectate la internet devine mai mult decat o provocare pentru a le proteja impotriva atacurilor asupra marilor infrastructuri cum ar fi: utilitati, sisteme de alimentare sau altele mult mai importante.

Factorul cinci – disponibilitatea dispozitivelor

Pentru a putea scapa de atacuri nedorite, companiile ar trebui sa investeasca timp si bani evaluand riscurile si implementand procedurile de secuitate elaborate pentru fiecare dispozitiv in parte. Si totusi ceea ce este esential este educarea utilizatorilor de produse IoT cu privire la riscurile si vulnerabilitatile pe care le pot avea aceste produse. Cu cat sistemele industriale vor fi mai disponibile cu atat riscul pentru eventuale atacuri va fi ridicat. Iar pentru a nu mai exista aceste riscuri, sistemele respective ar trebui sa fie izolate de internet, iar acest lucru este imposibil.

Pentru o protectie sporita ar trebui ca toate dispozitivele IoT sa aiba asigurata securitatea, iar asta ar insemna o atentie ridicata si o investitie masiva in securitatea dispozitivelor IoT.